KONTAKT
Kontakt
x-img

Mangelns återuppståndelse - och hur man gör

Mangelns återuppståndelse - och hur man gör

13-05-2019 | Kategori: Råd och tips

Mangeln förknippas ofta med hemmafruns storhetstid, släta linnedukar och rynkfria lakan. En tid som var och inte den tid som är. Men denna bild börjar successivt bytas ut mot en annan - en där denna formidabla maskin återigen tar en självklar plats i våra hem. De senaste åren har mangeln återuppstått och i viss mån börjat ersätta strykjärnen. Unga generationer kvinnor och män använder den som finns i gemensamma tvättstugan eller går och köper en egen, och de goda skälen är många. Inte minst för allergiker.

Vad är en mangel?

Mangeln ersätter strykjärnet och jämnar till tvätten, med rätt teknik dessutom snabbare och med bättre resultat. Förr hade man kallmanglar som bestod av stora träramar med stenar i, dessa förflyttades manuellt över tyget. Dagens maskiner kräver betydligt mindre insatser. Vanligast är varmmangeln, den använder sig av ånga för att släta ut och elektricitet för att mata fram textilierna mellan valsverket. För hemmabruk finns också elektriska kallmanglar med valsar av lättmetall. De kan fås som bords-, automat- och golvmangel med olika funktioner, exempelvis fingerskydd och avställningsyta. Mangling lämpar sig särskilt för tyger av lin men används för alla slags hemtextilier.

Varför ska man mangla?

Man ska mangla tvätten av flera skäl! Främst dem som gäller hälsa och miljö. Lakan som körs genom en kallmangel avger nämligen inte lika mycket damm, faktum är att dammhalten blir 10-60 gånger lägre än i jämförelse med omanglade lakan. Även om det främst är positivt för allergiker främjar det god hälsa hos alla. Därtill blir textilfiberna mer kompakta vilket gör att tyget inte drar till sig lika mycket smuts samt att kvalstren håller sig borta. Det betyder att lakanen håller sig rena en längre tid, att man inte behöver tvätta lika ofta och det i sin tur leder till hållbarhet - både avseende miljön och livslängden på textilien. Nymanglade lakan ska därmed inte ses som en vardagslyx, även om det givetvis är en trevlig aspekt.

Manglad tvätt tar också mindre plats och blir mer lätthanterliga. Så snart rutinen sitter i får man en lättöverskådlig ordning i skåp och lådor, och stunder i veckan som helt går åt till repetitiva sysslor med händerna. Något som kvalar in under hälsa. Ett motargument torde vara att mangeln tar plats istället för all fluffig tvätt, dock finns kallmanglar som är så små att de kan förvaras på en hylla i ett skåp. Eller för all del fästas på väggen.

Hushåller man dessutom med linne, ett vanligt material i dukar och handdukar, behöver man veta att värmen från ett strykjärn förstör fibrerna i tyget och gör det matt. Kallmangeln får fram den ursprungliga lystern samt slätar ut på ett sätt som varken varmmangel eller strykjärn kan. När rutinen sitter är kallmanglig snabbare, bättre och enklare, helt enkelt.

Mangla tvätt - hur gör man?

 1. nytvättade lakan formar sig bäst om de är fuktiga. Antingen manglar man dem våta eller väntar en stund. Om de istället råkar bli för torra kan man fukta med vatten från en sprejflaska. Linnedukar kan även rullas ihop fuktiga och manglas nästa dag.
 2. sträck och vik lakanet så att det passar i mangeln. Till detta kan man behöva hjälp alternativt använda lakanssträckaren i tvättstugan. Finns inget av detta kan man föra in den vikta änden av lakanet i maskinen, starta den så att lakanet fäster, stänga av och sedan sträcka och vika resten av lakanet.
 3. Så var det dags! Och här kommer eldprovet: tyget ska ligga kant i kant hela tiden. Fortsätt sträcka och släta ut tyget med händerna när det matas in i mangeln. Pausa om du behöver justera!
 4. Stoppa maskinen när du kan dra ut lakanet och häng det att torka i torkskåp eller över en stol.
 5. När lakanet är torrt, vik ihop så att det blir cirka 15 centimeter brett. Släta till, lägg in i skåp eller ner i låda, klart!

 • Smidigt och flexibelt

  Vi har nyligen inlett vårt samarbete med EP-service för installation
  och service av vitvaror samt tvätt utrustning. Deras långa erfarenhet
  av service och kvalitetstänk gjorde vårt val av leverantör
  enkelt. Under de tre månader långa förhandlingar visade de på
  stor flexibilitet och smidighet. Dessutom är de en av få leverantörer
  som kan ge oss den fullservice vi efterfrågade.
  Under de inledande månaderna har de absolut infriat förväntningarna
  bl.a. avseende våra höga krav på leveranstider, service,
  bemötande.


  Rose-Marie Stolpe, AF Bostäder

 • En trygg service

  "På Folksam har vi använt EP-Service till reparation och installation av vitvaror och tvättutrustning i vårt fastighetsbestånd i malmöregionen i många år. Vi är mycket nöjda med den service vi fått. EP-Service är tydliga och trygga i vad de lovar och utför sina uppdrag med högsta klass."

  Krister Bergström, 
  Folksam Fastigheter AB

 • Trevliga och tillgängliga

  "Stena Fastigheter har sedan Maj 2008 Fastigheter i Lomma/Bjärred. Vi behövde någon som kunde serva våra vitvaror och vår tvättutrustning och då vi använde oss av EP-Service redan tidigare valde vi att fortsätta detta samarbetet i Lomma, vilket fungerar både bra och snabbt. På kontoret finns trevlig personal som hjälper till och ger råd när behov finns. De har de flesta reservdelar och produkter i lager och betjäningen går snabbt. Jag är mycket nöjd."

  Jan Halvorsen, Stena Fastigheter AB

 • God service

  "Södertorpsgårdens seniorboende använder EP-service vid nyinstallation och reparation av vitvaror och fastighetstvätt.

  Vi har alltid varit mycket nöjda, liksom våra hyresgäster med den goda service som EP-Service erbjuder oss."

  Anders Palmqvist, Södertorpsgården

Memory: 1.75 mb