epservice.se

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

Blog

Hur tvättar man sängkläder

Hur tvättar man sängkläder?

Att tvätta sängkläderna rätt är lättare sagt än gjort. Faktum är att många tvättar kläderna fel utan att vara medvetna om det, och utsätter sig därför för allergier, irriterade ögon och andra besvär. Nedan redogör vi för hur du får dina sängkläder rena på riktigt!

Sammanfattning

  • Innan du börjar tvätta bör du sortera sängkläderna enligt färg och material
  • Använd ett milt, gärna organiskt tvättmedel som är skonsamt mot tyget
  • Undvik att använda sköljmedel, eftersom det kan skada tygets fibrer
  • Sängkläder bör inte tvättas tillsammans med vanliga kläder eller underkläder
  • Sängkläder bör tvättas på den högsta temperatur som tvättråden tillåter, men helst på 90 grader
  • Nya sängkläder bör alltid tvättas

Så tvättar du dina sängkläder

När vi sover samlas svett, hudceller och bakterier på våra sängkläder. Även kvalster kan förekomma, framförallt om man inte tvättar sängkläderna så ofta. Både bakterier och kvalsters avföring kan orsaka hälsoproblem, exempelvis allergier, irriterade ögon och astma. Därför är det viktigt att tvätta sängkläderna med jämna mellanrum, helst i 90 grader.

1. Sortera sängkläderna

Innan du börjar tvätta bör du sortera sängkläderna enligt färg och material. Använd ett milt, gärna organiskt tvättmedel som är skonsamt mot tyget. Det finns särskilda tvättmedel för olika färger och material. Även tvättprogram bör väljas enligt sängklädernas material.

2. undvik sköljmedel

Undvik att använda sköljmedel, eftersom det kan skada tygets fibrer.

3. Tvätta i 90 grader

För att sängkläderna verkligen ska bli rena ska de helst tvättas i 90 grader.

4. Ta ut tvätten direkt

När tvätten är färdig är det viktigt att ta ut den snarast. Skulle den vara kvar i maskinen ett tag kan den få en unken lukt.

Vanliga frågor om hur man ska tvtta sängkläder

Hur ofta ska man tvätta sängkläder?

Sängkläderna bör tvättas minst varannan vecka, men helst en gång i veckan. Det gäller framförallt om du inte duschar innan läggdags, har allergier, småbarn, husdjur eller om du sover naken. Om du har varit sjuk är det viktigt att tvätta sängkläderna varannan eller var tredje dag. Även årstiden spelar en roll, eftersom vi svettas mycket mer på sommaren än under vintern.

Hur många grader ska man tvätta sängkläder i?

För att sängkläderna verkligen ska bli rena ska de helst tvättas i 90 grader. Om du använder sängkläder i känsliga material, exempelvis satin, kan de tvättas i 60 grader för att undvika slitage. Däremot bör man aldrig tvätta sängkläder på temperaturer under 60 grader.

Kan sängkläder tvättas i 90 grader?

Det är starkt rekommenderat att tvätta sängkläder i 90 grader. Då dör både bakterier och kvalster.

Vilken inställning tvättar man lakan på?

Vilken inställning man bör välja kan variera. Först och främst beror det på vilket material lakanet är tillverkat av, men även tvättråden och hur smutsigt det är. Rekommendationen är att tvätta lakan av bomull och andra slitstarka material på 90 grader. Har du känsligare lakan av satin eller silke kan du välja 60 grader.

Måste man tvätta nya sängkläder?

Nya sängkläder bör alltid tvättas. Det beror på att de kan innehålla överflödiga kemikalier eller andra orenheter som försvinner när de tvättats en gång. 

Kan man tvätta sängkläder med vanliga kläder?

Sängkläder bör inte tvättas tillsammans med vanliga kläder. Eftersom sängkläder är betydligt större kan de vanliga kläderna fastna inuti sängkläderna, vilket gör att allt inte blir riktigt rent. Dessutom kan vanliga kläder bestå av andra material än sängkläderna och därför ha olika konsistens. Av den anledningen är det ofta bättre att använda olika tvättprogram.

Kan man tvätta sängkläder med underkläder?

Man bör definitivt inte tvätta sängkläder med underkläder. De senare innehåller andra typer av bakterier, t.ex. fekalier, och när de tvättas ihop med sängkläder förs bakterierna vidare. Dessutom kan underkläder trassla in sig i sängkläderna, som oftast kräver andra tvättprogram.

Kompletta lösningar för den gemensamma tvättstugan

När det är dags att inreda eller renovera den gemensamma tvättstugan erbjuder EP-Service kompletta lösningar. Vi har över 50 år i branschen och hjälper er gärna med just er tvättstuga. Ni är välkomna till oss om ni behöver ny tvättstugeutrustning eller om ni är intresserade av service för era vitvaror.

Hos oss hittar ni grovtvättmaskiner, professionella torktumlare m.m. från marknadsledande varumärken och vi arbetar alltid för långsiktiga kundrelationer.